699 miljoner kronor kostar fallskador Västerbotten årligen

699 miljoner kronor kostar fallskador Västerbotten årligen

Publicerat 2014 09 10

– Fall är den största orsaken till dödsfall på grund av skada bland äldre, men fall behöver inte vara en oundviklig konsekvens av åldrande, säger Åsa Bygdeson, kampanjledare för Fall int! vid Region Västerbotten. Fallskador kostar Västerbotten 669 miljoner kronor i alla åldrar men det är främst de äldre som dominerar statistiken.  

På FNs internationella äldredag den 1 oktober rekommenderar experter på Umeå Universitet och Västerbottens läns landsting att personer över 60 år bör träna för att minska risken för potentiellt dödliga fallskador.

I Västerbotten, som har flest fallskador i landet, kommer problemet med fallskador att belysas under vecka 40 genom den återkommande kampanjen Fall int! Fallskador kostar Västerbotten 669 miljoner kronor årligen i alla åldrar. Det är framförallt äldre som dominerar statistiken.

Äldre personer, som har fallit under det senaste året, tar fyra eller fler läkemedel, har gångproblem, använder gånghjälpmedel eller har sjukdomar som tidigare stroke, Parkinsons sjukdom, demens eller artros har en högre risk att falla. Rädsla för att falla, problem med inkontinens, dålig syn eller försämrad styrka och balans ökar också risken.

Minska olämpliga mediciner

– Regionalt kommer vi att lyfta kunskap om sömn och sömnläkemedel då man på andra håll i landet sett att en minskad användning av sömnläkemedel även rejält minskat antalet fall,  säger Åsa Bygdeson.

Umeå Universitet, Västerbottens läns landsting, Umeå kommun, Skellefteå kommun, FoU Välfärd och Region Västerbotten är en del av ProFouND: ett europeiskt nätverk med målet att tillhandahålla den bästa fallpreventionen för att förhindra fall bland äldre.

Västerbotten först med träningsledare

ProFouND utbildar träningsledare över hela Europa för att kunna skapa lokala träningsmöjligheter där målet är att nå runt 84 000 äldre personer före 2016. Västerbotten är först i Sverige med att utbilda tio träningsledare under september 2014 i program med övningar som förebygger fall.

För mer information:

Åsa Bygdeson, kampanjledare Fall int! Region Västerbotten, 070-667 57 09, asa.bygdeson@regionvasterbotten.se webb: www.fallint.se

Lillemor Lundin Olsson, professor vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet, 090-786 91 35, lillemor.lundin.olosson@umu.se

Jeanette Jonsson, Leg apotekare, Läkemedelscentrum
Skellefteå lasarett
0910-71 62 07, 070-383 81 53 jeanette.jonsson@vll.se

Presskontakt:
Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Läs mer om Västerbottens arbete med äldrefrågor på FoU Västerbottens hemsida.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.